Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα.

1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ποδόσφαιρο πήρε τη σύγχρονη μορφή του στην Αγγλία, όπου το 1863 κωδικοποιήθηκαν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Football Association), που ιδρύθηκε στο Λονδίνο, οι πρώτοι κανονισμοί του και τέθηκαν οι βάσεις για αυτό που είναι το άθλημα σήμερα. Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, διοικείται από τη FIFA (Fédération Internationale de Football Association) και κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση θεωρείται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ορισμένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή (ενδεχομένως και του κόσμου) είναι αδιαμφισβήτητα της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμάνιας και της Ιταλίας. Πόσο όμως κοντά σε αυτά τα πρότυπα βρίσκεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα; Δυστυχώς, αν κάνουμε μια μικρή έρευνα θα διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε μακριά όχι μόνο από τους κορυφαίους αλλά και από πρωταθλήματα κατώτερα των προαναφερθέντων, κάτι λογικό αν αναλογιστούμε ότι υστερούμε σε ποιότητα και υποδομές.


2) ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

Με αφορμή τα 85 χρόνια από την ίδρυση της, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σε ένα σημείο αναφέρει τα εξής: <<Η ΕΠΟ όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το θεματοφύλακα της σωστής λειτουργίας, του κύρους, αλλά και των αναγκών του αθλήματος. Φροντίζει για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδά του, την εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων του, από τις επαγγελματικές κατηγορίες ως τις ερασιτεχνικές και από το γυναικείο ποδόσφαιρο ως το ποδόσφαιρο σάλας. Επικεντρώνεται όμως και στην επέκταση της κοινωνικής προσφοράς του αθλήματος στην χώρα, ευθύνη που ιδιαίτερα σε εποχές όπως τη σημερινή γίνεται ολοένα πιο απαιτητική, αλλά και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και εγκαταστάσεων που θα βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να πάει ένα βήμα πιο μακριά κάθε φορά>>. Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μια ουτοπία όταν και ο πιο ΄΄ρομαντικός΄΄ Έλληνας οπαδός διαπιστώνει καθημερινά ότι το ΄΄βήμα πιο μακριά΄΄ γίνεται προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Το ποδόσφαιρο μας έχει περάσει στα χέρια επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να οξύνει τον ανταγωνισμό, να γιγαντώνεται σε βάρος των μικρότερων ομάδων και να έχει μεταμορφωθεί περισσότερο σε εμπορικό προϊόν παρά σε άθλημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν και άλλοι, καθοριστικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ποδοσφαιρική μας ανάπτυξη.

Α. Βία

Η βία στα γήπεδα είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο κακών διαιτησιών οι οποίες κυριαρχούν εξαιτίας συμφερόντων και εσωτερικού πολέμου των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενίσχυση της πεποίθησης περί διαχωρισμού των οπαδών σε στρατόπεδα, εύνοια στις μεγάλες ομάδες των εκάστοτε πρωταθλημάτων και μετατροπή των μικρότερων ομάδων σε ρόλους-κομπάρσους, είναι μερικοί ακόμα βασικοί λόγοι συντηρησης της βίας.

Β. Οικονομική κρίση

Ο κόσμος έχει άποψη, μπορεί να κρίνει και σε συνδυασμό με το κακό θέαμα των ομάδων δεν πηγαίνει στο γήπεδο. Τα εισιτήρια μειώνονται και μαζί με αυτά οι διαφημίσεις και οι χορηγίες. Υπάρχει έλλειψη επενδυτών, αρκετοί ποδοσφαιριστές και προπονητές είναι απλήρωτοι αρκετούς μήνες και δεν είναι λίγες οι ΠΑΕ που προχωρούν πλάνο μειώσεων των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Η Ένωση Β’ και Γ’ Εθνικής βρίσκεται υπό πτώχευση και τα χρέη των ομάδων αυξάνονται συνεχώς. Για να απαντήσει στην μείωση των εσόδων από τις χορηγίες και συγκεκριμένα του ΟΠΑΠ, η SUPER LEAGUE ετοιμάζεται να καταργήσει τα δύο πρωταθλήματα υποδομής, σχήμα οξύμωρο αν θυμηθούμε την παραπάνω ανακοίνωση της ΕΠΟ.

Γ. Ξένοι παίκτες

Παρόλο που η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλές ομάδες να στραφούν στους φτηνούς-ομογενείς παίκτες, στις ενδεκάδες εξακολουθούν να παρελάυνουν ξένοι παίκτες με μόλις το 32% από όσους μπαίνουν στο γήπεδο να είναι Έλληνες. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι προπονητές έχουν ημερομηνία λήξης, ο κόσμος ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και μόνο και έτσι δεν εξελίσσονται παίκτες από τα φυτώρια όπως θα έπρεπε, αφου κάνεις δεν έχει την διάθεση και την υπομονή να ρισκάρει μαζί τους. Παίκτες οι οποίοι θα παίξουν για το φιλότιμο, την φανέλα, τον οπαδό, την ιστορία και όχι για το συμβόλαιο ή τα ένσημα. Ελοχεύει ο κίνδυνος στο μέλλον να μην έχουμε παίκτες έμπειρους, που να έχουν αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο ούτε και για την Εθνική ομάδα.

3) ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, η κατάσταση φαίνεται να έχει πάρει από καιρό τον δρόμο χωρίς επιστροφή και το Ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει την μεγαλύτερη κρίση από ποτέ. Στερείται ταυτότητας, ο φίλαθλος-οπαδός δεν ταυτίζεται πλέον με τον ποδοσφαιριστή και πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα <<στημένα>> παιχνίδια, οι ομάδες-επιχείρηση, τα συμφέροντα, η εξυπηρέτηση σκοπών με οποιοδήποτε κόστος και τελευταίο το άθλημα. Θα καταφέρουμε άραγε να αντέξουμε ή θα εξαπατόμαστε στο βωμό του κέρδους έως ότου να του δοθεί και η τελευταία χαριστική βολή?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου